Aici asculti numai Hituri
METRONOM FM - Best Hits Music
Metronom FM este radioul care se asculta, nu este radioul care se aude !
on air

Asculta METRONOM FM

Legenda continua...

Cel ce ne-a dat nume

Era pe la sfârşitul verii anului 1991...
În acea vreme aproape toți amicii mei se apucaseră să facă bișniță cu rulmenți, cuie, țoale ieftine si tot felul de acareturi de prin Turcia, fosta Iugoslavie sau Ungaria. Era un fenomen de capitalism primitiv. Nu se mai muncea în Mioriţa. Aproape toţi plecaseră să se căpătuiască.
Eu, naivul de mine, aveam idealuri... și unul dintre acestea era să pun pe picioare un post de radio. Mărturisesc că fost greu, dar am avut câţiva prieteni care au crezut în ideea mea.
Cum toate trebuie să poarte un nume, după multe căutări, propuneri și sugestii (mai mult sau mai putin interesante), într-un final am hotărât ca postul de radio ce urma să se nască să poarte un nume de legendă, un nume care să oblige, şi acesta a fost Metronom. Așa avea să se numească postul de radio, caruia unii nu i-au dat nici o şansă de supravieţuire, iar alţii încercau (în purul stil mioritic) să-i bagatelizeze existenţa. Între timp viaţa a demonstrat că ei erau doar gunuiul ce se stânge deasupra apei, pentru că au şi falimentat între timp, iar noi am continuat...
Să ne întoarcem la momentul începutului. Metronom era numele cel mai potrivit pentru un post de radio care îşi propunea să păstreze în urechile ascultătorilor săi moştenirea Metronomului lui Cornel Chiriac. A fost ceea ce căutam. Un nume care să ducă mai departe legenda celui care a fost mentorul nostru muzical (în vremurile în care nu puteam asculta la radioul național decât ode, imnuri, sau piese muzicale gen "Macarale, macarale" ale fraților Grigoriu, sau muzică cu texte revoluţionare ale pupincuriştilor de serviciu ai regimului, care dupa '89 au devenit mari jurnalisti, cu pretentii.
Cornel Chiriac realiza o emisiune pe care o așteptam cu sufletul la gură. Metronom era probabil cea mai aşteptată şi îndrăgită emisiune, pentru generaţia noastră, de la Europa Liberă.
Ne-am străduit vreme de 25 de ani să păstram ideea unui radio de calitate şi să rămânem "verticali" chiar şi în materie de muzică. Mizeria vremurilor şi manelizarea miortică nu ne-au determinat să schimbăm formatul şi cred că am făcut bine.
Acum, după aproape un sfert de veac de prezenţă în eterul mioritic, cu recunoştinţă, îi aducem un omagiu "celui ce ne-a dat nume" - Cornel Chiriac.
Legenda Metronom-ului merge mai departe...

Europa Libera...

Eram puștan când emisiunea Metronom, a lui Cornel Chiriac, la Europa Liberă, umplea camera mea mică. Ascultam cu ochii pe fereastră (ca nu cumva să avem musafiri "nepoftiti, cu ochi albastri"), ori de cite ori aveam ocazia s-o fac. La volum mic. Inegalabila muzică difuzată de Cornel Chiriac, în acele vremuri, parcă îmi umplea sufletul de bucurie şi de speranţă că într-o zi, poate... Noi cei din Miorița nu aveam acces la acea muzică. Radioul difuza numai imnuri şi ode, preaslavind conducătorul. Nu întelegeam de ce nu puteam să ascult "liber" o emisiune, care promova muzica. Curând am înţeles de ce... Ori de câte ori aveam ocazia, luam cu mine aparatul de radio (cu tranzistori - Gloria) şi mă refugiam aproape de liziera pădurii de lângă casă, pentru a "nu deranja" cumva... armonia sistemului. Aşa l-am descoperit pe Cornel Chiriac, cel care m-a inspirat, cu emisiunea sa, Metronom, ca după aproape 25 de ani şi după mascarada din '89, să-i înfinţez un post de radio căruia să-i dau un nume - METRONOM.

George Chirca

Ipostaze cu Cornel Chiriac

suna-ne :
00.40.250.736788
urmareste-ne :